In vitro: Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ)

Що таке екстракорпоральне запліднення?

Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) є різновидом допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ). Ця процедура полягає в з’єднанні яйцеклітини та сперматозоїда поза межами організму жінки. Ця запліднена яйцеклітина відома як ембріон. Потім ембріон можна заморозити для зберігання або перенести в матку жінки.

Залежно від вашої ситуації, ЕКЗ може використовувати:

  • ваші яйцеклітини та сперму вашого партнера
  • ваші яйцеклітини та донорської сперми
  • донорські яйцеклітини та сперма вашого партнера
  • донорські яйцеклітини та донорська сперма
  • донорські ембріони
  • ваш лікар може також імплантувати ембріони сурогатному або гестаційному носії. Це жінка, яка носить вашу дитину для вас.

Рівень успіху ЕКЗ різний. За даними досліджень,рівень народжуваності жінок у віці до 35 років, які проходять ЕКЗ, становить від 41 до 45 відсотків. Цей показник знижується до 13-18 відсотків для жінок старше 40 років.

  

Чому проводиться екстракорпоральне запліднення?

ЕКЗ допомагає людям, які стикнулись із діагнозом безпліддя, які хочуть мати дитину.Це може включати прийом препаратів для запліднення або внутрішньоматкову інсемінацію. Під час цієї процедури лікар передає сперму, безпосередньо, в матку жінки.

Проблеми безпліддя, для яких може знадобитися ЕКЗ, включають:

  • зниження фертильності у жінок старше 40 років
  • непрохідні або пошкоджені маткові труби
  • зниження функції яєчників
  • ендометріоз
  • міома матки
  • чоловіче безпліддя, наприклад низька кількість сперматозоїдів або аномалії форми сперматозоїдів
  • ідеопатичне безпліддя
  • батьки також можуть вибрати метод in vitro, якщо вони ризикують передати генетичний розлад своїм нащадкам. Медична лабораторія може перевірити ембріони на наявність генетичних аномалій. Тоді лікар імплантує лише ембріони без генетичних дефектів.

  

Як підготуватися до екстракорпорального запліднення?

Перед початком ЕКЗ жінка спочатку проходить тестування на резерв яєчників. Це передбачає взяття зразка крові та тестування на рівень антимюлерівського гормону (АМГ).  Результати цього тесту дадуть лікарю- репродуктологу інформацію про резерв та запас ваших яйцеклітин.

Лікар огляне матку жінки. Це може включати проведення ультразвукового дослідження, яке використовує високочастотні звукові хвилі для створення зображення матки.

Чоловікам потрібно буде пройти аналіз сперми. Це передбачає здачу зразка сперми, який лабораторія аналізує на кількість, рухливість та морфологію сперматозоїда. Якщо сперма слабка або пошкоджена, може знадобитися процедура, яка називається інтрацитоплазматичною ін’єкцією сперматозоїда (ICSI). Під час ICSI ембріолог вводить сперматозоїд безпосередньо в яйцеклітину. ICSI може бути частиною процесу ЕКЗ.

    

Вибір ЕКЗ - це дуже особисте рішення. Необхідно враховувати ряд факторів 

Існує п’ять етапів ЕКЗ:

  • стимуляція
  • забір яйцеклітин
  • запліднення
  • культивування ембріонів
  • перенесення ембріонів

    

Стимуляція

Жінка зазвичай виробляє одну яйцеклітину під час кожного менструального циклу. Однак процедура ЕКЗ  буде більш ефективною при наявності кількох яйцеклітин. Використання кількох ооцитів збільшує шанси на розвиток життєздатного ембріона. Ви отримаєте препарати, щоб збільшити кількість яйцеклітин, які виробляє ваш організм. Протягом цього часу ваш лікар проводить регулярні аналізи крові та ультразвукове дослідження, щоб контролювати ріст фолікулів  і зрозуміти, коли потрібно отримати яйцеклітини.

  

Забір яйцеклітини

Забір яйцеклітини відомий як аспірація фолікулів. Це хірургічне втручання, яке виконується під наркозом. Ваш лікар під контролем ультразвукового датчика проведе голку через піхву, у ваш яєчник і в фолікул, що містить яйцеклітину. Голка відсмоктує рідину з кожного фолікула, яка містить яйцеклітину

   

Запліднення 

Одночасно з тим, коли жінка проходить процедуру аспірації фолікулів, її чоловіку потрібно здати сім’яну рідину, адже відразу після отримання чоловічих та жіночих клітин ембріологи починають свою роботу. Вони поміщають сперматозоїди й ооцити в спеціальне середовище, саме тут і відбувається запліднення. Після того як запліднення відбулось, яйцеклітини переміщують у спеціальний інкубатор, де протягом 2-5 діб ембріони розвиватимуться. За цим процесом постійно спостерігають ембріологи, щоб виключити будь-які відхилення в розвитку та визначити терміни «готовності» ембріонів до імплантації в матку.

   

Культивування ембріонів

Спеціально оброблену сперму і виділені з фолікулярної рідини яйцеклітини з’єднують і поміщають в інкубатор з живильним середовищем для запліднення і подальшого розвитку в умовах ембріологічної лабораторії.

     

Перенесення

Коли ембріони досить великі, їх можна імплантувати. Зазвичай це відбувається через три-п’ять днів після запліднення. Імплантація передбачає введення тонкої трубки, яка називається катетером, вставляється в піхву, через шийку матки і в матку. Потім лікар-репродуктолог випускає ембріон у матку. 

Вагітність настає, коли ембріон імплантується в стінку матки. Це може зайняти від 6 до 10 днів. Аналіз крові визначить, чи настала бажана вагітність.

  

Які ускладнення пов’язані з екстракорпоральним заплідненням?  

Як і будь-яка медична процедура, ЕКЗ пов’язане з ризиками. Ускладнення включають:

  • багатоплідна вагітність, що збільшує ризик низької ваги при народженні та передчасних пологів
  • викидень (втрата вагітності)
  • позаматкова вагітність (коли ембріони імплантуються за межі матки)
  • синдром гіперстимуляції яєчників (СГЯ), рідкісний стан, що супроводжується надлишком рідини в животі та грудній клітці
  • кровотеча, інфекція або пошкодження кишківника або сечового міхура (рідко)

 

Чи впливає ЕКЗ на здоров’я дитини?

Це питання вчені обговорюють з моменту початку практики ЕКЗ. Однак достовірних доказів негативного впливу ЕКО на здоров’я дитини немає. 

Лікарі -репродуктологи Медичного центру Медікавер впевнено рекомендують не нехтувати методом ЕКЗ в разі, коли природне зачаття неможливе. Кожна пара вартує відчути миті батьківства. Даний метод дозволяє  жінкам отримати бажану вагітність і народити здорову дитину.

Для запису на консультацію до лікарів - репродуктологів Медікавер звертайтесь за телефоном 0 800 305 911

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Текст повідомлення

Схоже