Усе, що ви боялися запитати про донацію яйцеклітин

Донація яйцеклітин — безумовно важлива та благородна місія. Вона допомагає сім'ям, які cтикнулись із діагнозом безпліддя, нарешті отримати щастя, на яке вони заслуговують. Але навколо донації завжди є багато запитань та протиріч. Тому, щоб пояснити усі нюанси, які цікавлять потенційних донорів, ми зібрали наш досвід та поспілкувалися з професіоналом, акушер-гінекологом Елені Чолас. Відтак, що варто знати про донацію — на сторінках нашого блогу.

  

Проблема безпліддя

Якщо ви зустрічали пару, яка бореться з безпліддям, ви можете уявити їх розпач та відчай. Ми звикли сприймати це явище як щось рідкісне та недосяжне. Але статистика в Україні говорить, що майже 4 з 1000 жінок не можуть мати дітей. І цифри зростають щороку. Та насправді не лише безплідні пари можуть звертатися до донорів за допомогою. Бувають випадки, коли теоретично пара може мати дітей, та через певні особливості організму, генетичну несумісність (носійство спадкового захворювання обома батьками або інше) чи висока вірогідність патології у майбутнього малюка.

Але на щастя, де безсила природа, у гру вступають технології та медицина. Дарування яйцеклітини може стати безцінним досвідом як для родини так і для донора.

   

Донація простими словами

Донорство яйцеклітин (ооцитів) — це рятувальний жилет для жінок, які не можуть зачати дитину або ж мають мінімальні шанси. Генетичні захворювання,  передчасне виснаження яєчників, хірургічна менопауза чи вірогідність спадкових хвороб у майбутньої дитини можуть стати причиною звернення до донора. 

Та завдяки успіхам репродуктивної медицини, фізіологічні ускладнення перестали бути вироком. Радість батьківства стає доступною для всіх, а якісні донорські яйцеклітини підвищують шанси виносити і народити здорову дитину до 70%.

  

Шлях донора: психологічна та фізична підготовка

Розпочати свій шлях потрібно з усвідомлення вашої місії — подарувати можливість щасливого батьківства. Після того, як ви зрозуміли мету та проаналізували психологічні аспекти, настає час медичного чекапу. Перед ним потрібно проаналізувати, чи відповідаєте ви обов'язковим загальним вимогам. Донором яйцеклітин може бути будь-яка здорова жінка від 18 до 30 років. Вона повинна бути фізично та психологічно здоровою, мати власну дитину та у неї повинні бути відсутні спадкові захворювання та шкідливі звички. Коли ви перевірите усі початкові аспекти, то зможете розпочати свій шлях донора.

  • Перший крок: первинний огляд. Перший візит потрібний для того, аби зрозуміти ваш поточний стан здоров'я.  Для початку проводять УЗД, оцінюють стан організму та яєчників. На цьому етапі ви з лікарем розумієте чи можете ви стати донором.
  • Другий крок: детальне обстеження. Друга зустріч з лікарем дає деталізовану картину здоров'я майбутнього донора, який в свою чергу повинен пройти ряд обстежень та процедур, серед яких: гінекологічний огляд, аналіз на групу крові та резус фактор, ЗАК та коагулограмма, гормональна панель, аналіз TORCH-інфекції, аналіз на критичні інфекції (ВІЛ, RW, гепатити), консультація терапевта та генетичні тести. Завдяки підсумку отриманих результатів проводиться підбір відповідних реципієнтів.
  • Третій крок: стимуляція. Наступною відбувається стимуляція овуляції, що проходить під ретельним наглядом лікаря та проводиться сертифікованими та зареєстрованими препаратами згідно українських та міжнародних стандартів.
  • Четвертий крок: пункція. Завершальним етапом медичних процедур є пункція. Вона відбувається під контролем УЗД та виконується кваліфікованими та досвідченими лікарями під загальним знеболенням.

  

Міфи про донацію яйцеклітин

Донорство — це безпечно?

Так! Хоча існують мінімальні ризики, як і в будь-якій медичній процедурі, але це винятки, а не закономірності. Також немає побічних ефектів після процесу донорства яйцеклітин.

Проте, важливо бути у всеозброєнні та розуміти, які мінімальні ризики можуть бути. Це індивідуальна реакція на ліки або антибіотики, дискомфорт від рутинних операцій. Щоб уникнути будь-яких ризиків кожна процедура відбувається під ретельним наглядом лікаря, який контролюватиме правильний перебіг процедур.

 

Донори не можуть завагітніти після процедури 

Ні і ще раз ні! Процес донації цілком безпечний та не вливає на репродуктивну функцію донора. І вже за місяць після процедури, відразу на наступну овуляцію, жінка може завагітніти. Також донація не впливає на фертильність та здоров'я майбутньої дитини.

Донора обирають лише за зовнішністю

Однозначно, батьки надають перевагу донорам, які мають схожу до них зовнішність, але підбір донора залежить від багатьох медичних факторів, які є вирішальними при виборі.

На шляху до великої місії

Останній крок — подарувати родині здорові яйцеклітини та шанс на батьківство. І це найважливіший та заключний етап вашої місії як донора, який завершує довгу та важливу подорож та доводить, що дива трапляються. Так і ми своєю працею переконали у можливості чуда вже тисячі пар, які стали батьками. 

Приєднуйтеся до нашої великої справи заповнивши контактну форму!

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже