Забір яйцеклітини: що потрібно знати про пункцію фолікула

Багато жінок ставлять запитання щодо одного з найважливіших кроків у лікуванні безпліддя, забір яйцеклітини та того, як це буде виглядати. Чи виникне біль чи набряк? А як щодо побічних ефектів? І як підготуватися до процедури?

 

Забір яйцеклітини – про що йдеться?

Забір яйцеклітини – це проста і швидка амбулаторна операція, яка не вимагає госпіталізації. Метою є забір яйцеклітин (ооцитів), що утворюються під час овуляції. Це лікування проводиться пацієнтам, які починають лікування екстракорпоральним заплідненням (ЕКЗ), або донорам яйцеклітин, які перебувають у процесі здачі яйцеклітин. Пункція фолікула також проводиться у випадках збереження фертильності, коли яйцеклітини пацієнта витрифікують для подальшого використання, якщо пацієнт вирішить це зробити.

 

Стимуляція яєчників і вимірювання оваріального резерву

Головна мета — отримати достатню кількість ембріонів і таким чином збільшити шанси на вагітність. Тому кожне лікування стимуляції яєчників проводиться за персоналізованими протоколами, які підбираються індивідуально для кожної пацієнтки.

Під час кожного менструального циклу в яєчниках зростає певна кількість фолікулів. З цих фолікулів лише один «виживе» і в кінцевому підсумку розвине яйцеклітину. Інші фолікули, які не розвиваються, втрачаються в процесі.

Перед пункцією фолікула наші репродуктологи визначать важливий фактор для цього етапу лікування – оваріальний резерв пацієнтки. Щоб отримати якомога більше ооцитів, пацієнтці доведеться пройти стимуляцію яєчників, перш ніж проводити процедуру.

 

Забір яйцеклітини

Під час стимуляції яєчників, що триває в середньому від 10 до 20 днів, лікарі Медікавер Фертіліті будуть контролювати реакцію кожної пацієнтки на призначені ліки за допомогою ультразвукового дослідження, яке проводиться кожні два-три дні. Кожен протокол має бути адаптований відповідно до реакції яєчників. Кожен наш пацієнт унікальний і потребує індивідуального лікування. Доки фолікули, що містяться в кожному яєчнику, не досягнуть розміру 17-19 мм в діаметрі, в деяких випадках 16-22 мм, наші експерти з фертильності будуть постійно спостерігати за ними.

Коли фолікул досягає оптимального розміру, вводять гормон хоріонічний гонадотропін людини або ХГЧ, щоб викликати овуляцію протягом 32-36 годин. Забір яйцеклітини буде виконано протягом цього проміжку часу, до моменту спонтанної овуляції.

 

Як підготуватися до процедури

Пацієнтам слід голодувати, оскільки їм буде призначено легке заспокійливе. За вісім годин до операції пацієнт не повинен пити і їсти.

Слід уникати додаткового стресу. Заторів або пізнього прибуття можна уникнути, підготувавши все напередодні ввечері і призначивши достатньо часу для походу в клініку.

Рекомендується привести на зустріч свого партнера або іншу людину, оскільки у вас може запаморочитися голова або навіть статись дезорієнтування від хвилювань.

Будь ласка, дотримуйтесь інструкцій щодо того, які ліки приймати до і після пункції.

Наша команда лікарів надає кожному пацієнту необхідну підтримку на кожному етапі лікування, щоб зменшити стрес і нервозність, які можуть виникнути перед хірургічною процедурою. Ми дбаємо про те, щоб наші пацієнти правильно дотримувалися інструкцій.

 

Очікування дня забору яйцеклітини

Щоб пацієнт не відчував дискомфорту або болю, процедуру проводять під легким седативним ефектом. За оцінками, операція займе від 20 до 30 хвилин. Це може змінюватися в залежності від кількості фолікулів у пацієнта.

Аспірація фолікулів проводиться під контролем вагінального ультразвукового дослідження, і яйцеклітини витягуються разом з фолікулярною рідиною. Після цього наша команда ембріологів буде відповідати за запліднення яйцеклітин у лабораторії.

Найчастіше за цикл отримують від 6 до 9 яйцеклітин, але ця кількість залежить від різних факторів, таких як особливості кожної жінки, її реакція на лікування та можливі захворювання. Не всі жінки однаково реагують на лікування. У випадках низького оваріального резерву можна отримати лише 1 або 2 яйцеклітини.

 

Після вилучення яйцеклітини – час відновлення

Після виконання пункції пацієнт відновлюється після седації в наших індивідуальних кімнатах відновлення, спеціально обладнаних для цієї мети. Час відновлення може відрізнятися, оскільки кожному пацієнту потрібна різна кількість часу для відновлення.

 

Завагітніти може кожна. І подарувати здорове малятко - це місія наших лікарів.

Для запису на консультацію звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Схоже