Соціальна вітрифікація #1

Соціальна вітрифікація

Інноваційна технологія збереження яйцеклітин, яка дає можливість жінці відкласти вирішення питання про народження дитини на певний період часу, називається вітрифікацією. Існує багато інших позначень цього медичного терміну: відкладене материнство, соціальний фрізинг, соціальна вітрифікація тощо.

  • Чому ми дбаємо про майбутнє: будуємо кар’єру, відкладаємо кошти на «пенсію», забезпечуємо себе житлом, і у той же час забуваємо про найцінніше – про можливість народження дитини?
  • Чому ми продовжуємо сприймати онкологічні захворювання та подальшу хіміотерапію як вирок майбутньому батьківству?
  • Чому ми стаємо старшими з кожним днем – і не дбаємо про зменшення ризику виникнення у наших майбутніх дітей вад розвитку?

Сьогодні вже є можливість зберегти повноцінні яйцеклітини/сперму для того, щоби завтра народити здорових дітей за допомогою соціальної вітрифікації.

Що таке вітрифікація?

Для збереження репродуктивного біологічного матеріалу (ооцитів, яйникової тканини, сперми чи тканини яєчка) застосовується вітрифікація – кріоконсервація. Цей процес полягає у зневодненні й надшвидкому заморожуванні, яке дозволяє уникнути утворення кристалів льоду.

При вітрифікації рідина всередині клітин не кристалізується, а відразу переходить в аморфний стан, що забезпечує цілісність та життєздатність клітин після їх розморожування. Показник життєздатності клітин є дуже високим – понад 96%, а частота настання вагітності відповідає частоті настання вагітності при використанні «свіжих» клітин. Процедура вітрифікації є безпечною для яйцеклітин та не впливає на генетичний матеріал.

Сучасні методи соціальної вітрифікації

Збереження свого біологічного матеріалу – це не більше, ніж страховка на майбутнє. Якщо жінка чи чоловік не готові стати батьками в даний час, або ж хочуть почекати із народженням другої-третьої дитини, вони мають право відкласти ці плани на майбутнє і благополучно стати батьками, коли всі соціальні, фінансові, кар'єрні плани будуть досягнуті. А на допомогу прийдуть їхні власні, генетично рідні клітини.

Допоміжні репродуктивні технології пропонують наступні методи відкладеного батьківства:

Кріоконсервація ембріонів – ймовірний варіант для сімейних/сталих пар. Ця методика є стандартною частиною програми екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), вона ідеально відпрацьована і може бути використана, коли вагітність потрібно на деякий час відкласти.

Кріоконсервація яйцеклітин/яйникової тканини – можливість для жінок, які прагнуть перенести заплановану вагітність на пізній термін. Для проведення кріоконсервації бажано у віці до 25-28 років з’ясувати, скільки часу дала природа для народження дітей, і за можливості вирішити всі важливі питання до 35 років.

Кріоконсервація сперми/тканини яєчка – можливість зберегти фертильність для чоловіків, особливо перед початком хіміотерапії.

Збереження фертильності у жінок

Репродуктивний потенціал жінки, дарований природою – 350 тисяч яйцеклітин, з яких зрілими виявляються не більше 300-400. При цьому період високої якості всіх ооцитів (яйцеклітин) з максимальною здатністю до запліднення та імплантації припадає, в середньому, на вік жінки від 17 до 27 років. У 28-37 років вже не всі ооцити, що вивільняються під час овуляції, мають високу якість і не всі з них виявляться життєздатними.

Потрібно врахувати, що з віком жінки (від 35 років) яйцеклітини зазнають значних змін на генетичному рівні. Їх якість невблаганно знижується, у зв'язку з чим відсоток патологічних й не здатних до подальшого розвитку ембріонів стрімко зростає. У 40 років – їх 80%, а в 43 – вже 95%. Тобто, у жінки 43-44 років з 10 ембріонів тільки 1 може бути генетично повноцінним. Матка може виносити вагітність, але якість яйцеклітин є поганою. До 70% зростає вірогідність розвитку хромосомних патологій: синдромів Дауна, Патау, Едвардса тощо.

Для того, щоб вплив часу на репродуктивний період не став незворотнім, впроваджено методику програми відтермінованого материнства.

Програма складається з 2 етапів:

1) на першому етапі проводяться консультування та обстеження пацієнтки, визначається відсутність протипоказів до застосування допоміжних репродуктивних технологій (протипоказів до вітрифікації ооцитів не існує). Після цього проводиться стимуляція овуляції, пункція фолікулів (оцінка якості отриманих ооцитів, їх очищення), вітрифікація (заморожування) отриманих ооцитів та розміщення їх на зберігання.

2) другий етап настає, коли пацієнтка готова до використання раніше кріоконсервованих ооцитів і включає: підготовку пацієнтки до перенесення ембріонів в натуральному циклі або із застосуванням гормональної терапії, розморожування яйцеклітин, запліднення, культивування та перенос ембріонів в порожнину матки.

Згідно з дослідженнями, проведеними в Європі, з фінансової точки зору відтерміноване материнство є найбільш вигідним, у порівнянні з витратами на програми ЕКЗ зі свіжими яйцеклітинами в старшому репродуктивному віці або ЕКЗ із донорськими ооцитами.

Позитивні аспекти для жінки

«Страховка» у вигляді збереження власних яйцеклітин має ряд позитивних аспектів для жінки:

  • Збереження репродуктивного потенціалу на майбутнє.
  • Звільнення від психоемоційного пресингу необхідності терміново реалізувати свої материнські плани і має можливість планувати своє життя, як в кар’єрному, так і в сімейному плані.
  • Ефективне використання та вкладання коштів.
  • Можливість планувати лікування без врахування загрози втрати здатності до материнства.

Отож, соціальними показами до застосування програми відкладеного материнства можуть бути:

  • відсутність постійного партнера/чоловіка
  • нестабільний фінансовий стан
  • шкідливі умови праці
  • відсутність власного житла.

Медичні покази до програми відтермінованого материнства

Окрім соціальних, існують і медичні покази для застосування програми відтермінованого материнства, як от:

Онкологічне захворювання та стан організму після проведення хіміо- та радіотерапії. До 2013 року наявність онкологічного захворювання вважалась протипоказом до проведення ЕКЗ. Метод заморожування яйцеклітин перед проведенням лікування дозволяє зберегти можливість народження власної здорової дитини.

Патологія яйників (наприклад, полікістоз), яка з часом може призвести до розвитку безпліддя.

Генетичні захворювання, ризик яких зростає з віком (наприклад, синдрому Дауна) або наявність близьких родичів хворих на синдром Мартіна-Белла (Синдром ламкої Х-хромосоми є захворюванням з рецесивним типом успадкування).

Передчасне зниження оваріального резерву яйника (наприклад, якщо серед близьких родичів є особи з раннім початком менопаузи, існує вірогідність того, що дана особливість проявиться і зменшить шанси на народження власної здорової дитини).

Заморожені яйцеклітини можуть зберігатися в кріобанку необмежено довго. Сьогодні достовірно відомо про успішний результаті вагітності, що настала після 24 років зберігання в замороженому вигляді.

Головне – обрати клініку з власними кріобанком та ембріологічною лабораторією, успішною історією проведення соціальної вітрифікації та подальшого запліднення, доведеними результатами використання допоміжних репродуктивних технологій і з фахівцями, які проводять усі маніпуляції відповідно до європейських протоколів та мають необхідний досвід й кваліфікацію. Усім цим параметрам відповідають медичні центри мережі Medicover Fertility.

Схоже