Проблеми фертильності у чоловіків

В Україні майже мільйон пар має проблеми із вагітністю. Якщо після 3–4 статевих актів на тиждень протягом одного року неможливо досягти запліднення, можна говорити про безпліддя, яке потребує діагностики та лікування. Статистика показує, що в 35% випадків проблема лежить на стороні чоловіка, ще в 35% у жінки, 25% - це загальна проблема, а це означає, що у кожного партнера можуть  виникнути проблеми із вагітністю у різних стосунках. Загалом в 5% випадків причину безпліддя виявити неможливо.

Пари, які стурбовані питанням народження дітей, зазвичай не потрібно заохочувати проходити обстеження або лікування. Іноді, однак, може здатися, що деякі люди забувають, що так само, як зачаття дитини вимагає двох партнерів, ідентифікація проблеми та лікування безпліддя вимагає як чоловіка, так і жінки. Як не дивно, але джентльмени схильні заперечувати або принаймні применшувати свою роль і вперто відмовляються проходити обстеження, навіть якщо мова йде про дуже прості і безболісні, хоча, можливо, трохи незручні процедури.

В результаті трапляється так, що жінки йдуть до лікаря одні, самі проходять обстеження, іноді болючі та ризиковані, звинувачують себе у невдачах і складають для себе найтемніші сценарії лише тому, що їхні партнери не хочуть проходити огляд та лікування. Тим часом це лікування може означати не надто обтяжливу зміну способу життя, харчування та споживання на деякий час кількох вітамінів та дієтичних добавок. Не дуже висока ціна за щасливе батьківство.

 

Причини чоловічого безпліддя

Причини чоловічого безпліддя можна розділити на три групи.

По -перше, анатомічні дефекти, які ускладнюють або унеможливлюють статевий акт. Діагноз очевидний, чоловік добре знає проблему. Багато з цих проблем можна вирішити хірургічним шляхом.

По -друге, проблеми, пов'язані з транспортуванням сперми. Яєчка та простата працюють належним чином, але еякуляція у піхву взагалі неможлива, або об’єм еякуляту, який надходить у піхву, занадто малий. У цій групі типовою проблемою є ретроградна еякуляція після розладів сечовивідних шляхів або операції на гіпертрофованій передміхуровій залозі, яка зазвичай викликає пошкодження внутрішнього сфінктера уретри. Еякулят рухається до сечового міхура, а не до відкриття уретри. Чоловіки, як правило, знають про проблему. Якщо це не вдається вирішити хірургічним шляхом, залишається зібрати сперму  за допомогою біопсії яєчка та використати їх у процедурі екстракорпорального запліднення.

По -третє, погана якість сперми. Людина зазвичай про це не здогадується, поки не знає результати аналізу. Стан сперматозоїдів, склад, об’єм та властивості насіннєвої рідини або їх поєднання можуть бути проблемою на шляху до омріяного батьківства. Дуже часто виявляється, що якість сперми можна поліпшити простим способом, але спочатку потрібно усвідомити проблему, тобто перевірити себе.

  

Аналіз сперми

Підготовка до аналізу сперми дуже важлива і дуже проста, достатньо утриматися від статевого життя протягом 3  або краще 4 днів. Це стосується всіх форм сексу і мастурбації. Якщо в період, що передує аналізу, відбувається інфекція, хвороба, що вимагає прийому ліків або з підвищеною температурою, його слід відкласти, оскільки результат може свідчити про гірший стан, ніж він є насправді.

Про день і час слід заздалегідь домовитись, час між забором проби сперми та аналізом повинен бути якомога коротшим,оскільки це впливає на результат. Як правило, в лабораторії для аналізу сперми є більш -менш затишна кімната, де чоловік може збирати матеріал для дослідження традиційним способом, шляхом мастурбації. 

У лабораторії будуть оцінюватися такі параметри: об’єм еякуляту, колір, запах, рН, час зрідження, кількість сперматозоїдів у 1 мл, кількість сперматозоїдів у всьому еякуляті, рухливість та структура сперматозоїдів (відсоток сперматозоїдів із нормальною структурою), кількість клітини сперматогенезу в 1 мл, рухливість сперматозоїдів (швидкий рух вперед), кількість лейкоцитів. Стандарти аналізу сперми періодично змінюються Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Будь ласка, зверніться до лікаря за інтерпретацією результатів.

Якщо два послідовних тестування підтверджують відсутність сперматозоїдів в еякуляті, рекомендується біопсія яєчка, щоб з’ясувати, чи причиною цього є дисфункція яєчка або, скоріше, обструкція сім’явивідних протоків, які використовуються для транспортування сперми. Іноді вдається зібрати сперму з яєчка або придатка яєчка в кількості, достатній для проведення екстракорпорального запліднення.

 

Записатись на консультацію

 

Безпліддя та сперма

Рухливість і структура сперми, а також склад еякуляту залежать від багатьох факторів. Якщо причиною безпліддя є постійне пошкодження яєчок, що призводить до повної відсутності сперми, ми маємо справу з чоловічим безпліддям, і ця проблема не може бути вирішена медициною. У ситуації, коли клітини сперми присутні, але їх будова, кількість або рухливість неправильні, можливі два варіанти дії. 

Для поліпшення умов роботи яєчок та загального стану організму необхідно:

  • подбати про достатній запас необхідних речовин, особливо вітамінів Е і С, а також селену та цинку; проблему можна вирішити, змінивши меню або використовуючи дієтичні добавки,
  • видалити всі стимулятори, включаючи каву,
  • вилікувати хронічні, повторювані захворювання та незначні,  інфекції,
  • проконсультуватися з фахівцями щодо впливу ліків на фертильність. По можливості, безпечно та доцільно обговорити припинення прийому деяких ліків хоча б тимчасово, але не слід припиняти лікування самостійно.
  • відпочити, уникати стресів, знайти спосіб перевести подих - можливо, виконання цієї рекомендації буде найскладнішим,
  • якщо безпліддя супроводжують проблеми в еротичній сфері: незадоволення статевим актом, проблеми з ерекцією, варто скористатися порадами сексолога, адже поліпшення якості статевого життя полегшить боротьбу з безпліддям.

Яєчка надзвичайно чутливі,. недарма вони розташовані поза черевною порожниною, в мошонці: сперматозоїди не люблять високих температур, і таке розташування яєчок полегшує охолодження. Будь-яка діяльність, що підвищує температуру яєчок, завдає шкоди народжуваності: тривала робота в захисному костюмі, тривале перебування в положенні сидячи, носіння тісної білизни, робота з гарячим ноутбуком на колінах , відвідування сауни тощо.

Сперматозоїди схильні до пошкодження іонізуючим випромінюванням (техніки-радіологи, фізики, інженери, які контролюють якість зварних з'єднань за допомогою рентгенографічних методів, онкологічні пацієнти в період променевої терапії), високочастотними радіохвилями (робота з радіо- та телевізійними передавачами, супутниковими каналами зв'язку, радіолокаційні станції) та вібраціями (механізатори, пілоти, особливо вертольотів).

Шкідливу дію мають також пестициди, важкі метали та їх сполуки, органічні розчинники та багато інших.

Безпліддя супроводжує гормональні порушення: занадто низький рівень тестостерону, коливання рівня гормонів щитовидної залози, гіпофіза та кори надниркових залоз. Рівень тестостерону коливається з віком. Явне зниження може спостерігатися у чоловіків старше 40-45 років, коли можна очікувати настання андропаузи. На зниження тестостерону також можуть впливати зовнішні фактори, такі як стрес, забруднення навколишнього середовища, відсутність фізичних вправ, неправильне харчування, а також важкі фізичні навантаження, що викликають окислювальний стрес в організмі. У молодих чоловіків зниження рівня тестостерону може свідчити про захворювання яєчок.

Аутоімунна реакція - рідкісна причина пошкодження сперми. Ця причина викликає 6–12% випадків чоловічого безпліддя і полягає у виробленні антитіл проти власної сперми. Організм ставиться до них як до шкідливих агентів і знищує їх. Ураження яєчок може статися в результат паротиту (який зазвичай називають свинкою) після статевого дозрівання.

З причин хірургічного безпліддя необхідно виділити варикоцеле, обструкцію сім’явивідних проток, що виникла внаслідок запалення чи операції, неефективну реконструктивну операцію після вазектомії (перев’язка та розсічення сім’явивідних проток), пошкодження судин внаслідок хірургії грижі.

Велика кількість нормальних сперматозоїдів, які "затримуються" в патологічній насіннєвій рідині, дає можливість запліднювати: сперму, зібрану з еякуляту, промивають поживним розчином і вводять у статеві шляхи жінки. Поки в еякуляті або пункційному матеріалі яєчка можуть бути знайдені нормальні клітини сперми, існує надія на батьківство завдяки екстракорпоральному заплідненню.

Клінічна практика показує, що чоловіки і жінки однаково часто страждають від хвороб, які ускладнюють настання вагітності.  Усвідомлюючи той факт, що ми торкаємось дуже делікатної сфери життя, ми намагаємось запропонувати ефективні рішення та водночас навантажувати пацієнтів якомога менше.

Наші спеціалісти з репродуктології знають як вилікувати чоловічу фертильність та подарувати  парам омріяну здорову дитину.

Звертайтесь на консультацію до наших лікарів за номером телефону 0 800 305 911, або реєструйтесь онлайн

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Текст повідомлення

Схоже