Планування вагітності #1

Планування вагітності

На етапі планування вагітності надзвичайно важливо пройти комплекс заходів із діагностики та корекції стану здоров’я майбутніх батьків. Починати його необхідно щонайменше за 3 місяця до планованого зачаття – саме стільки часу потрібно на проходження медичних обстежень та корекцію способу життя й харчування. Якщо під час обстежень лікарі виявлять якісь захворювання (наприклад, TORCH-інфекції), знадобиться ще якийсь час на їх лікування.

Такий підхід дозволить з великою вірогідністю розраховувати на сприятливе протікання вагітності та народження здорової дитини.

Що слід врахувати, щоб народити здорову дитину?

Перш за все майбутнім батькам потрібно переконатися у відсутності у себе інфекцій, що передаються статевим шляхом та захворювань, що перешкоджають зачаттю, а також дізнатися про спадкові захворювання в родинах.

Якщо вагітність планується від чоловіка старше 40 років та/або жінки старшої 35-ти, корисним буде звернутись і до генетика.

Пройти обов’язкові медичні обстеження: Чоловікам та жінкам – визначити групи крові і резус-фактора, щоб передбачити можливий резус-конфлікт. Здати аналізи на виявлення статевих інфекцій. Адже наявність хламідій, уреаплазми, мікоплазми, гарднерелла, трихомонади тощо можуть спричинити ускладнення вагітності та/або патології розвитку плоду.

Жінкам зробити:

  • УЗД органів малого тазу – оцінює стан матки та яйників, виявляє можливі патології їхнього розвитку
  • аналіз на антитіла до краснухи; при негативному результаті провести щеплення (краснуха є небезпечним під час вагітності захворюванням)
  • аналіз сечі на виявлення захворювань сечостатевої системи (під час вагітності ниркам, сечовому міхуру та сечовивідним шляхам доведеться працювати з підвищеним навантаженням)
  • аналіз крові на гормони (потрібний у випадку нерегулярних місячних та зайвої ваги).

Чоловікам призначають спермограму для визначення кількості та якості сперматозоїдів, але тільки якщо вагітність у пари не наступає протягом року відкритого сексуального життя.

Оптимальний вік пари для зачаття і народження дитини

Для визначення оптимального віку, медики зазвичай вдаються до оцінки фертильності, що для чоловіків і жінок вона визначається по різному.

Чоловіча фертильність майже не має залежності від віку – за сприятливих умов чоловіки спроможні до зачаття впродовж усього життя, від настання статевої зрілості, що відбувається приблизно в 14-16 років. Найбільше ж значення для цього має якість сперматозоїдів.

Прикро, але на сьогодні показник чоловічого безпліддя до 45%. Відтак, чоловікам рекомендується робити спермограму незалежно від віку. У спермограмі оцінюється 3 ключових моменти: швидкість руху, кількість та морфологію (будову і якість) сперматозоїдів. Від кількості сперматозоїдів залежить, чи дійде їх необхідна концентрація яйцеклітини жінки. Швидкість визначає – чи встигнуть вони здійснити запліднення, адже яйцеклітина живе не більше 24-48 годин. Від якості статевих клітин – чи здатний сперматозоїд до створення генетично здорового ембріону.

Жіноча фертильність більш залежна від віку – оптимальний вік становить 20-35 років, хоча загальні рамки визначають як проміжок від 15 до 49 років. Для жінок важливо розуміти, що з віком здатність до зачаття різко знижується – загальна кількість яйцеклітин у жінки є індивідуальною, формується з народженням, а з віком, якщо говорити простою мовою, яйцеклітини просто «закінчуються».

Оптимальний день для зачаття

Найкращим для запліднення є час овуляції у жінки. Його можна визначити в кілька способів: відштовхуючись від власного циклу, вимірюючи показники внутрішньої температури або за допомогою тестів для визначення овуляції, що працюють за принципом до тестів на вагітність. Також цей період можна побачити УЗД. Лікар оцінить розвиток фолікула та за його розміром зможе передбачити приблизний день овуляції.

Відкладене материнство

Існують випадки, коли вагітність потрібно відкласти. В такому випадку застосовується кріоконсервація – заморожування статевих клітин. Заморожуватися можуть яйцеклітини, сперматозоїди та навіть ембріони.

Друга ситуація – онкологічні захворювання. Лікування може вплинути на репродуктивне здоров’я пацієнта. Більшість хіміотерапевтичних препаратів, що застосовуються для лікування раку, практично знищують статеві клітини. Тому перед початком лікування є сенс заморозити яйцеклітини чи сперматозоїди, таким чином зберігши можливість стати батьками у майбутньому.

Оптимальний стан здоров’я

Попри розповсюджені міфи про користь чи шкоду різноманітних дієт, які можуть допомогти завагітніти та навіть «запрограмувати» стать майбутньої дитини, всі вони не мають достатнього підтвердження. Проте є кілька факторів, які серйозно впливають саме на фертильність, а отже на успішність стану здоров’я, що допоможе відбутися зачаттю.

Вага. Існує таке поняття, як індекс маси тіла, який пов’язують з порушеннями фертильності та можливими ускладненнями при перебігу вагітності. Оптимальний індекс маси тіла має становити не менше 18 і не більше 32. Якщо коротко, то надмірна вага жінки знижує фертильність і потребує більшого часу для зачаття. Недостатня вага, в свою чергу, може стати причиною ановуляції – тобто її відсутності.

Збалансоване харчування. Як і для всіх інших показників здоров’я, оптимальним є збалансоване харчування, яке містить достатню кількість білка: риба, м'ясо, яйця, молочні продукти. Важливою є і наявність мікроелементів заліза й цинку та вітамінів С і D. Їх нестача може спричиняти проблеми з овуляцією та ризик передчасного переривання вагітності. Якщо є сумніви стосовно дієти чи курсу полівітамінів, то найкраще проконсультуватися у лікаря.

Алкоголь, тютюн, стреси. Куріння, регулярний прийом навіть слабоалкогольних спиртних напоїв повинні бути виключені, майбутніми батьками. По-перше, шкідливі звички ослабляють організм в цілому та ведуть до ряду хронічних захворювань. По-друге, вони можуть згубно відбитись на розвитку плода вже з перших днів після зачаття, тому прощатися з ними потрібно завчасно. Візьміть до уваги, що відмова від шкідливих звичок на початку викликає стрес, котрий краще пережити до настання вагітності, а не під час не Безсумнівною шкодою для зачаття і майбутньої дитини є зловживання алкоголем. Що важливо – алкоголь може необоротно впливати на якість «резервних» яйцеклітин задовго до настання вагітності.

Оздоровлення та додаткові вітаміни, позитивний настрій, дотримання режиму сну та відпочинку, помірна фізична активність, прогулянки на свіжому повітрі збалансований раціон харчування – всі ці нехитрі складові здорового способу життя є особливо важливими для майбутніх батьків.

Продукти харчування не завжди можуть задовільнити добову потребу сучасної людини у вітамінах та мікроелементах. Кількість корисних речовин у їжі постійно знижується.

Рекомендується починати прийом вітамінно-мінеральних комплексів із фолієвою кислотою за 3 місяці до припустимої вагітності. Фолієва кислота при плануванні вагітності є одним із самих важливих елементів. Вона бере участь в поділі клітин, необхідних для росту плода, сприяє нормальному розвитку нервової системи та серцево-судинної системи майбутньої дитини, зменшує ризик виникнення вроджених вад плода та переривання вагітності. Рекомендована доза прийому фолієвої кислоти для жінки, що планує вагітність, становить 400 мг/день.

Необхідним для нормальної роботи жіночої репродуктивної системи та розвитку кісткової системи плоду є вітамін D. А для нормального функціонування щитовидної залози матері потрібен йод. Він сприяє повноцінному розвитку розумових та фізичних властивостей майбутньої дитини. А його нестача згубно відображається на формуванні нервової системи ембріона.

Схоже