Чи може жінка, яка перехворіла на ковід, планувати вагітність?

Пандемія коронавірусу породжує страх та паніку серед людей. Кожен старається більше дбати про своє здоров’я, особливо це стосується пар, які планують свою вагітність.

Чи справді ковід може впливати на фертильність? На ці питання та більше дає відповідь лікар-репродуктолог Медичного центру Медікавер, Ірина Ярославівна Кожема.

   

1. Чи викликає COVID-19 безпліддя? 

З моменту ,коли пандемія вразила світ на початку 2020 року, фахівці з репродуктивного здоров'я були насторожені потенційним  впливом  вірусу на репродуктивну функцію та лікування безпліддя. Спочатку рекомендували відкласти початок циклів лікування безпліддя ,щоб уникнути ризику зараження як пацієнтів, так і медичних працівників.

Оскільки COVID -19 раніше був невідомий для людей, не було даних про небезпеку, яку вірус завдає репродукції людини.

Згідно з новими дослідженнями інфекції  COVID -19 доведено, що вірус не впливає на репродуктивну функцію та на шанси успіху в програмах ЗІВ.

Британське товариство фертильності та асоціація репродуктивних вчених заявила про те, що немає ніяких доказів і жодної теоретичної причини того, що COVID може вплинути на фертильність жінок та чоловіків.

Загалом експерти кажуть що парам, які намагаються завагітніти після - COVID-19 слід рухатися вперед з своїми планами.

   

2. Чи погіршується якість яйцеклітин та сперми після перенесеного ковіду?

Нещодавно опубліковане нове дослідження “Як вірус впливає на якість сперми”.

За його результатами було доведено, що по-перше, вірус не передається статевим шляхом, а по- друге, хоча в спермі не знайдено РНК вірусу доведено зниження показників якості  сперми після інфікування. Пік поганих результатів був в перші місяці після зараження. Через місяць були вже кращі ,а через 2 і більше - стали практично нормальними. По-третє, приблизно через  три місяці після перенесеного захворювання  показники сперми нормалізуються.

Подібне дослідження що стосувалося жінок ,також довело що ооцити жінок, які заразилися COVID-19 навряд чи можуть заразитися вірусом або інфікувати отримані ембріони. Дослідження невелике, але допомагає полегшити деякі занепокоєння щодо впливу вірусу на фертильність. Дані не показали ніякої різниці в рівнях АМГ до і після того як у жінки було діагностовано коронавірус. Доведено що ні інфекція, ні вакцина ,ні імунна відповідь на них не призвели до будь якого вимірного шкідливого впливу на функцію яєчників.  Ми більше року працюємо з пацієнтами з постковідним синдромом. Зниження оваріального резерву через  перенесену інфекцію ми не бачимо .

При ковіді, як і  при будь яких інших вірусних чи простудних  захворюваннях, погіршується репродуктивна функція, але це не означає що це призводить до безпліддя.

    

3. Коли краще планувати вагітність після COVID-19?

Якщо хтось з партнерів переніс COVID-19, планувати вагітність у найближчий період ( 1-2 місяці після хвороби) можна лише у випадку легкої форми захворювання.

Після хвороби ми рекомендуємо зачаття  через два або три місяці. Якщо була перенесена важка форма коронавірусу, то краще планувати вагітність через три -шість місяців. 

Якщо вагітність у перехворівших сталася раніше вказаних  термінів - ніякої небезпеки для плоду немає.

Терміни пов'язані виключно з постковідним синдромом, під час якого люди відчувають слабкість та погіршення самопочуття.

Якщо ви перенесли ковід і плануєте вагітність, то радимо звернутись до лікарів-репродуктологів на консультацію. 

Коронавірус не є перешкодою, щоб подарувати собі щасливі миті батьківства.

Для всіх пар, які мріють малюка, Медичний центр Медікавер запустив акційну пропозицію на програми лікування безпліддя за зниженою ціною.

Не варто чекати місяці, щоб отримати таку бажану вагітність. Завдяки вже створеним ембріонам ви можете завагітніти вже цього року.

За деталями звертайтесь за телефоном 0 800 305 911 або реєструйтесь на сайті 

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Текст повідомлення

Схоже