Кріоконсервація яйникової тканини #1

Кріоконсервація яйникової тканини

Якщо в період між діагностикою онкозахворювання і початком хіміотерапії або опромінення стан здоров’я жінки дозволяє взяти паузу, можна вдатися до стимуляції яйників, здійснити забір 10-15 яйцеклітин та кріоконсервувати (заморозити) їх на будь-який період. Згідно з протоколами, вже через 5 років після успішно проведеного лікування, жінка може планувати вагітність. У випадках, коли є побоювання, що стимуляція яйників спричинить погіршення перебігу онкологічного захворювання, існує можливість заморожування і зберігання яйникової (оваріальної) тканини.

Як відбувається кріоконсервація яйникової тканини

Хірургічна операція із забору яйникової тканини може проводитись окремо, а може відбуватися одночасно із маніпуляціями, необхідними для онколікування (наприклад, одночасно із забором кісткового мозку чи встановленням катетеру тощо).

Забір проводиться виключно лапароскопічних методом – через маленький отвір. 

Отриману хірургічним способом яйникову тканину доставляється в ембріологічну лабораторію, де її готують до кріоконсервації, ріжуть тоненькими смужками (сланцями) та заморожують.

Кріоконсервована тканина може зберігатися необмежену кількість часу. Для онкохворих пацієнтів у медичних центрах Medicover ця послуга (зі збереження) є безкоштовною.

Протипокази для кріоконсервації яйникової тканини

Не рекомендують проводити кріоконсервацію яйникової тканини жінкам, які:

  • досягли 40-річного віку
  • мають велику кісту на яйнику
  • перенесли хіміотерапію.

Переваги кріоконсервації яйникової тканини: 

  • кріоконсервація тканин яйника є ефективним способом збереження тисячі фолікулів  – саме в них полягає репродуктивний потенціал жінки.
  • первісні фолікули є менш сприйнятливими до токсичного впливу кріопротекторів і процесу заморожування ніж зрілі ооцити
  • у первісних ооцитах метаболічні темпи є повільними та відсутній пеллюцид (білкова оболонка).

Через кілька років після одужання, коли пацієнтка виявить бажання і буде готовою до материнства, кріоконсервовану тканину розморожують та пересаджують назад на здоровий яйник.

У світі вже понад 150 діток народилося після кріоконсервації яйникової тканини.

Фахівці відділу допоміжних репродуктивних технологій Європейської мережі медичних закладів Medicover Fertility допомагають стати батьками парам з України та закордону. 

Схоже