Донація та онкологія

Коли природа безсила - медицина стає рятівним жилетом

Онкологічні захворювання є однією з основних причин захворюваності та смертності в усьому світі. За останні 100 років за цими показниками онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи.

Деякі методи лікування раку можуть ускладнити народження дітей. Хіміотерапія, променева терапія та операція, що завдає шкоди репродуктивним органам, можуть вплинути на фертильність.

  

Безпліддя - це неможливість народити дитину. Здатність мати дітей називається фертильністю. Це може бути викликано:

  • Низьким рівнем та/або якістю сперматозоїдів або яйцеклітин;
  • Низький рівень гормонів, які контролюють функції репродуктивної системи;
  • Рубцювання або видалення репродуктивних органів, що перешкоджає зачаттю або нормальному розвитку вагітності.

Але існують способи зберегти свій біоматеріал до початку лікування онкологічної патології:

  • Забір та заморожування сперматозоїдів, яйцеклітин або ембріонів;
  • Забір та кріоконсервація яйникової тканини.

Частіше за все буває так, що при виявленні онкологічного захворювання людина мобілізує усі свої сили та думки на подолання раку. І пізніше, коли онкологічне захворювання входить в стан ремісії, постає питання вагітності та народження дітей. Але через лікування основної онкологічної патології власна вагітність чи пологи є неможливими. Тоді сучасне ДРТ пропонує наступні варіанти:

  • Донорство яйцеклітин для жінок;
  • Донорство сперми для чоловіків;
  • Сурогатне материнство для жінок.

Якщо яєчники жінки не здатні виробляти власну здорову яйцеклітину, або ж чоловік не може продукувати здорові сперматозоїди, то найкращим виходом є використання донорського матеріалу. Донори є повністю здоровими, обстеженими людьми, чий біоматеріал може стати порятунком для пари, яка пережила онкологію.

Якщо жінка увійшла в стан ремісії та на даний момент немає протипоказань до вагітності та народження дитини, то ДРТ та донація є абсолютно безпечними.

Препарати, які використовуються для підготовки жінки до процесу ЕКЗ не здатні впливати на розвиток чи загострення онкологічного захворювання.

Пошук зв’язків між ЕКЗ і розвитком злоякісних захворювань ведеться вже більше 50 років. За цей час не було отримано достатньо переконливих доказів того, що після ЕКЗ може виявитись чи загостритись онкологія.

Американські фахівці з National Cancer Institute досліджували 70 тисяч жінок, які проходили лікування від безпліддя методами ДРТ, і 19 тисяч жінок, які не користувалися ДРТ. Спостереження протягом 17 років не показало відмінностей в рівні захворюваності на рак в обох групах. 

Тобто, ні жінки, які проходять ЕКЗ, ні донори яйцеклітин не схильні до розвитку онкологічних захворювань. Онкологічні захворювання розвиваються на клітинному рівні та не завжди вдається виявити їх на ранньому етапі. Однак, якщо жінка проходить процедуру ЕКЗ і в даний момент у неї починає розвиватись онкологічне захворювання, сама процедура ЕКЗ та медикаментозна підготовка до неї не пришвидшує розвиток онкології,- розповідає лікар акушер-гінеколог, Христина Мокра.

Якщо ви прийняли свідоме рішення стати донором та подарувати шанс на батьківство тим, котрі борються за нього, заповніть контактну форму. 

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже