Що варто знати про ановуляцію?

Ановуляція - причини, симптоми, діагностика та лікування

Відсутність овуляції під час менструального циклу означає, що яйцеклітина не вийшла з яєчника. У випадку жінок, які намагаються завагітніти, це означає, що в певному циклі у них немає шансів завагітніти. Якщо ви намагаєтесь народити дитину, але підозрюєте, що у вас немає овуляції, зверніться до спеціалістів МЦ Медікавер для консультації з моніторингу циклу .

Коли настає ановуляція?

У більшості жінок цикли овуляційні, і овуляція відбувається приблизно за 14 днів до початку наступного циклу (перший день циклу - це перший день менструальної кровотечі).

Неовуляторні цикли - поширене явище у дівчаток - підлітків (у перші роки менструації навіть половина циклів у них проходить без овуляції) та у жінок у період так званої пременопаузи (стадія, що передує менопаузі).

Ановуляторні цикли у жінок дітородного віку зазвичай пов’язані зі специфічними захворюваннями, такими як гіпотиреоз або синдром полікістозних яєчників (СПКЯ). Вони також можуть з’являтися у здорових жінок раз або два на рік.

Якщо ви намагаєтесь народити дитину і підозрюєте порушення або відсутність овуляції, зверніться до досвідчених лікарів Медичного центру Медікавер для консультації з моніторингом циклу або на першу консультацію щодо безпліддя.

Запишіться на прийом із моніторингом циклу

Якщо ви ще не пацієнтка Медікавер і хочете бути впевненими в даті овуляції, запишіться на прийом із моніторингом циклу у вибраній клініці Медичного центру. Наш гінеколог допоможе вам точно визначити день, коли шанси зачати дитину будуть найкращими.

Записатись на консультацію

Ановуляція і місячні

Вважається, що регулярні місячні є однією з ключових ознак жіночого благополуччя, і турбуватися слід лише в тому випадку, якщо кровотеча виникає надто рідко або занадто часто. Це твердження в якійсь мірі вірно, оскільки порушення менструального циклу є тривожним симптомом, тому їх слід проконсультувати з гінекологом. Однак варто усвідомити, що регулярні кровотечі не є 100% гарантією здоров’я. Більш того, сама поява менструації не означає, що процес овуляції відбувався у певному циклі, і що у жінки є шанс завагітніти.

Ситуація, в якій спостерігається ановуляція, а менструація не викликає серйозних побоювань, може тривати місяцями або навіть роками - зазвичай лише після періоду безуспішних спроб зачати дитину жінки починають підозрювати, що їх репродуктивна система не функціонує належним чином .

Відсутність овуляції - причини

Ановуляція найчастіше є результатом гормональних порушень, що виникають внаслідок порушень в органах, які контролюють перебіг менструального циклу, а саме в яєчниках, гіпофізі та гіпоталамусі. До захворювань, що викликають ановуляторні цикли, відносяться:

  • синдром полікістозних яєчників (СПКЯ);
  • порушення роботи щитовидної залози;
  • пухлини та інші захворювання гіпофіза;
  • міоми, кісти та пухлини в яєчниках;
  • гіперпролактинемія;
  • передчасне виснаження яєчників;
  • надмірно високий рівень чоловічих статевих гормонів (наприклад, при захворюваннях надниркових залоз).

Часто ановуляція в менструальному циклі викликана аномальною масою тіла - як недостатня вага, так і надмірна вага негативно впливають на овуляцію. Тривалий стрес, надмірні фізичні навантаження, погане психічне здоров’я (депресія, невроз), використання контрацептивів та деяких психотропних, протиблювотних або антигістамінних препаратів також є важливими факторами.

Як розпізнати ановуляцію?

Існують два  простих способи як жінка може діагностувати ановуляцію самостійно:

  • Спостереження за слизом;
  • Вимірювання температури.

Моніторинг цих двох показників вдома дає можливість розпізнати порушення в овуляції, і дає сигнал, що варто звернутись до лікаря за консультацією.

У випадку, якщо ви маєте результати аналізів на гормони, ви можете скористатися програмою електронної овуляції. Щоб остаточно переконатись у діагнозі, рекомендовано звернутись на прийом з моніторингу циклу  до лікаря,безпосередньо, перед очікуваною овуляцією.

При підозрі на порушення овуляції варто витратити деякий час на спостереження вагінальної слизу в ті дні, коли за розрахунками має відбутися овуляція - протягом фертильних днів виділення зі статевих шляхів прозорі, липкі і мають консистенцію, що нагадує білок курячого яйця.

Відсутність овуляції - симптоми

Спосіб прояву порушень овуляції може відрізнятися від жінки до жінки, наприклад, у деяких нормальні місячні, а в інших рясна або дуже незначна місячна вагінальна кровотеча.

Про виникнення ановуляторних циклів часто свідчить відсутність специфічних симптомів, характерних для окремих фаз циклу, таких як: біль внизу живота під час овуляції, розтягнутий і прозорий слиз протягом фертильних днів та підвищення базальної  температури тіла, що супроводжує овуляцію. Нерегулярні цикли також є тривожним сигналом.

Окрім симптомів, характерних для порушень овуляції, жінки також можуть відчувати й інші симптоми, що виникають внаслідок перебігу захворювань, що викликають ановуляцію, наприклад, у пацієнтів із СПКЯ розвивається гірсутизм, поява вугрів або ожиріння.

Якщо цикли повторюються щомісяця, вони з часом можуть сприяти розвитку діабету 2 типу, інсулінорезистентності, ліпідних порушень, гіпертонії або гіперінсулінемії.

Ановуляція - лікування

Основою ефективного лікування ановуляторних циклів є правильна діагностика причини порушень овуляції. Якщо неправильна вага або надмірні фізичні навантаження лежать в основі проблеми, зміна способу життя та відновлення ваги - це перший - і часто єдиний необхідний - крок до відновлення овуляції. У разі гормональних порушень необхідно використовувати індивідуально підібрані препарати, які регулюватимуть гормональний баланс, а отже - менструальний цикл.

Що означає ановуляція для жінок, які планують вагітність?

Порушення овуляції є серйозною проблемою для багатьох пар, які намагаються завагітніти, тому важливо, щоб жінка пройшла лікування після встановлення діагнозу. Доброю новиною є те, що близько 90% пацієнток вдається відновити овуляцію за допомогою правильно підібраних препаратів, завдяки яким у них є хороші шанси завагітніти природним шляхом. Якщо фармакологічне лікування неефективне, у багатьох випадках процедура ЕКО дає шанси народити дитину.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Текст повідомлення

Схоже