Фізіотерапія при безплідді або реабілітація фертильності

Інтерв’ю з фахівцем з фізичної реабілітації, масажистом, інструктором ЛФК Медичного Центру Медікавер Шишловою Іриною Ярославівною.

 

Фізіотерапія - це не тільки допомога після травми або операції, пов’язаної з руховим апаратом, це також ефективний спосіб усунення багатьох недуг, які ми інтуїтивно не пов’язуємо з фізіотерапією. Шишлова Ірина, фізіотерапевт Медичного Центру Медікавер, розповіла нам про роль фізіотерапії у лікуванні безпліддя, правильне дихання та масаж, що підтримує фертильність.

 

Чи варто скористатися допомогою фізіотерапевта при лікуванні безпліддя?

Так, і у багатьох випадках це навіть рекомендується. Фізіотерапію при лікуванні безпліддя слід розглядати як реабілітацію фертильності. Це один із способів відновити здоров’я та підтримати лікування безпліддя методами запліднення IN VITRO. Фізіотерапія, акупунктура, психотерапія та інші методи, які можна знайти в пропозиціях клініки з лікування безпліддя МЦ Медікавер, доповнюють один одного. До людського тіла слід ставитись як до сукупності функцій, які співіснують і взаємодіють. З цієї точки воно набагато складніше, ніж ми думаємо. Цілісний погляд на людину, здається, єдиний, який має сенс при лікуванні безпліддя.

  

І з яким аспектом цього цілісного підходу ви маєте справу?

З 2017 року я маю справу з людським тілом і розумом. Я прагну змінити спосіб мислення людей, їхні повсякденні звички, підтримуючи здоров’я та фізіологічну та психічну рівновагу. Я займаюся терапією, не оцінюю, а лише допомагаю. Під час лікування, яке я пропоную, я поєдную методи та елементи, такі як масаж, біомасаж, фізіотерапія, фізіологія, акупунктура, а також східні та західні терапевтичні методики. Щоб така терапія була результативною, а моя робота - ефективною, слід задіяти весь людський організм. Тільки така цілісна терапія, що передбачає лікування тіла, але не ігнорує розум, що відображає те, що відбувається всередині нас, має шанс дати позитивні результати.

 

З якими видами болю може допомогти боротися фізіотерапія?

На це питання важко відповісти однозначно, оскільки кожної людини є свій «синдром розладів». Все підбирається індивідуально, немає шаблону. Боротьба з болем вимагає комплексного підходу. З точки зору фізіотерапії, він полягає у вивченні різних методів та виборі відповідної техніки для пацієнта. Іноді навіть правильна техніка дихання може принести вам полегшення.

  

Правильне дихання має велику силу?

Визнаю, що дихання - це не лише життєво важлива функція нашого організму, це основа здорового способу життя. Дихання впливає на все, на кожну систему, на кожну клітину тіла, і їх у нас 8 трильйонів. Не існує життя без кисню, але тривіальність дихання є причиною того, що люди применшують роль роботи над диханням. Вони сприймають це як щось банальне, яке не вимагає тренування. Наше психічне та фізичне здоров'я багато в чому залежить від якості потоку кисню в організмі. Оскільки мозку потрібно багато кисню для оптимального функціонування, спосіб дихання має величезний вплив на наше здоров’я.

  

Чому правильне дихання допомагає при лікуванні безпліддя?

Безпліддя - це розлад з яким пов’язано багато важких переживань. На жінку чиниться великий тиск, коли вона намагається завагітніти. Її м’язи напружені під впливом стресу, що блокує діафрагму. Заблокована діафрагма означає менше кисню у всьому організмі та його гірше функціонування. Тому на фізичному рівні глибоке дихання дуже важливо. Воно розширює легені таким чином, що більше кисню може циркулювати по всьому тілу. Ключову роль у лікуванні безпліддя відіграє фізіотерапія тазового дна. У жінок, які намагаються завагітніти, найбільше труднощів з активізацією м’язів тазового дна під час видиху. Багато людей пов’язують напруження м’язів тазу з вдихом або затримкою подиху. Потрібно попрацювати, щоб змінити цей механізм.

  

Як навчитись правильно дихати?

Після тренування м’язів тазового дна, я рекомендую пацієнту активно розслабляти їх, направляючи вдих всередину  тіла. Коли ми виконуємо швидкі скорочення м’язів тазового дна, то можемо допомогти собі різними звуками, щоб переконатися, що вони виконуються на видиху, наприклад, «пінг», «понг». Як зазвичай, у кожного правила повинні бути винятки, у нашому випадку це зітхання - тоді ми розслабляємо м’язи тазового дна при видиху, дихання через соломку - тоді м’язи тазового дна напружуються при вдиху. При більш тривалому напруженні тазового дна дихання має бути вільним. Важливо те, що ви не можна затримувати дихання під час тренувань.

  

Фізіотерапія, що підтримує фертильність, призначена в основному для людей, які намагаються завагітніти. Як їм можуть допомогти масажі?

Фізіотерапія зменшує стрес, але також підтримує лікування таких серйозних захворювань, як ендометріоз, закупорені маткові труби, кісти яєчників, синдром полікістозу яєчників, загальмована овуляція або її відсутність, а також безпліддя невідомого походження (ідіопатичне безпліддя).

  

На який масаж варто піти, щоб підтримати свою фертильність?

Кожен правильно проведений масаж сприяє настанню вагітності, оскільки розслабляє і зміцнює організм. У випадку тривалих спроб народити дитину, найбільш доцільним буде глибокий масаж тканин, який допомагає розщепити постзапальні спайки навколо маткових труб у жінки та сім’явивідних протоків у чоловіка. Цілями масажу, який сприяє фертильності є також: очищення організму від токсинів, покращення гормонального балансу та поліпшення роботи внутрішніх органів. Такий масаж проводиться у розслабленому, збалансованому темпі. Тут кожен рух масажиста робить глибокий вплив, збільшує кровопостачання масажної ділянки та допомагає розслабитися.

  

Чи може хтось ще отримати користь від такої фізичної терапії?

Фізіотерапія, що підтримує фертильність, є також фізіотерапією статевих дисфункцій. Біль під час статевого акту, спричинений, наприклад, вагінізмом, може бути мотивацією до використання такої фізіотерапії. Показанням до такої фізіотерапії також можуть бути болючі, нерегулярні менструації і навіть рубці після пологів. Фізіотерапія, що підтримує фертильність, також рекомендується людям, які хочуть покращити якість свого статевого життя та поглибити усвідомлення свого тіла.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Текст повідомлення

Схоже