Причини безпліддя - ендометріоз

Близько 35% усіх пацієнтів, які звертаються до репродуктологів, діагностують ендометріоз, підозру на ендометріоз або виявляють це захворювання на етапі діагностичних тестів.

У будь-якої жінки дітородного віку може розвинутися ендометріоз, це також стосується молодих і зовсім юних жінок. Оскільки причини захворювання до кінця не відомі, запобігти йому важко. Серед причин, що викликають це захворювання, згадуються вроджені, екологічні, епігенетичні, аутоімунні та алергічні фактори.

ЕНДОМЕТРІОЗ І ФЕРТИЛЬНІСТЬ

У 96% випадків ендометріоз зменшує фертильність або супроводжує безпліддя. Тому для пар, які зазнають труднощів із зачаттям або збереженням вагітності, визначення ступеня ендометріозу має вирішальний вплив не тільки на лікування самого захворювання, але і на лікування пов’язаного з цим безпліддя.

ЩО ТАКЕ ЕНДОМЕТРІОЗ?

Ендометріоз (зовнішній ендометріоз) - це хронічне захворювання, яке характеризується наявністю ендометрію, який є тканиною, що вистилає порожнину матки, поза маткою. Спалахи ендометріозу з’являються в маткових трубах, на яєчниках, на очеревині (серозній оболонці, що покриває матку і черевну порожнину). Зміни ендометрію можуть бути навіть в кишечнику або легенях.

Як і тканини в матці, ураження ендометріозу чутливі до змін рівня гормонів і щомісяця кровоточать, сприяючи зростанню кіст ендометрію в яєчниках. Кров подразнює очеревину, що призводить до місцевого запалення, яке сприяє утворенню чисельних спайок. Із часом органи малого тазу зазнають все більшої шкоди.

ЯК РОЗПІЗНАТИ ЕНДОМЕТРІОЗ?

Ендометріоз зазвичай розвивається безсимптомно або за наявності неспецифічних, іноді мінімальних симптомів, таких як шлунково-кишковий дискомфорт, передменструальні кров'янисті виділення або біль. Біль може виникати навколо менструального періоду, але це також може бути постійний біль, біль у крижах, біль під час статевого акту, сечовипускання або випорожнення. Метеоризм і діарея також можуть бути симптомами.

Перший очевидний симптом ендометріозу, тобто кісти в яєчниках, зазвичай виявляється при подальшому ультразвуковому обстеженні. Діагноз ставлять після лапароскопії та забору зразків з вогнищ ендометрію для гістопатологічного дослідження. В даний час це єдиний метод надійної діагностики захворювання.

ЯК ВИЛІКУВАТИ ЕНДОМЕТРІОЗ?

Лікування ендометріозу залежить від тяжкості ендометріотичних змін, ступеня ураження яєчників та стану маткових труб. Прохідність маткових труб та ступінь розвитку захворювання оцінюються під час лапароскопічного дослідження, яке проводиться при підозрі на ендометріоз. Лапароскопія - це не тільки діагностичний метод, але і терапевтична процедура, яка дозволяє видалити деякі вогнища захворювання та кісти.

ЛІКУВАННЯ ЕНДОМЕТРІОЗУ

Ендометріоз можна лікувати - жінка приймає відповідно підібрані препарати принаймні рік, але через втрату овуляції під час терапії лікування не рекомендується пацієнтам, які намагаються завагітніти. Варто підкреслити, що лікування не збільшує шансів завагітніти в майбутньому. Відповідно до сучасних медичних знань та рекомендацій наукових товариств, необхідно лікувати жінок з ендометріозом з метою запобігання поширення розвитку хвороби.

ЕНДОМЕТРІОЗ І СПРОБИ ЗАВАГІТНІТИ 

Ендометріоз - це хронічне запалення. Його присутність в жіночому організмі впливає на якість яйцеклітин, склад фолікулярної рідини та черевної рідини, підвищуючи її токсичність для ембріона. Це також впливає на сперму, зменшуючи їх здатність до запліднення, а також якість ембріонів та успіх їх імплантації.

Навіть легка форма ендометріозу може значно ускладнити спроби завагітніти природним шляхом. Серед жінок із ендометріозом I або II стадії відсоток спонтанно зачатих вагітностей, тобто без будь-якого медичного втручання суттєво нижчий.

ЗАПЛІДНЕННЯ

Вагітність при ендометріозі можлива, важливо лише обрати правильний спосіб лікування. Ефективність лікування після року спроб завагітніти досягає 45%.

Все ж варто розуміти, що такі випадки швидше за все є виключенням з правил, і далі дозволяючи парам самостійно вагітніти при ендометріозі, часто лише безрезультатно втрачається час. Рекомендовано спершу  взяти до уваги всі індивідуальні фактори пари, такі як вік подружжя, тривалість безпліддя, показники сперматограми і оваріального резерву і лише тоді прийняти зважене рішення стосовно їх подальших спроб завагітніти. Якщо кількість факторів непліддя дорівнює 2 і більше, то варто звернутись за допомогою до спеціалістів IN VITRO.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Текст повідомлення

Схоже