Омолодження яйників або PRP терапія в репродуктології

На протязі більше чим 50 років вважали, що жінки появляються на світ з фіксованою кількістю яйцеклітин в яєчниках, запас яких на протязі життя постійно зменшується. При цьому самі яєчники не здатні до відтворення нових ооцитів. Але в останні роки ця догма дещо похитнулась. Недавно опубліковані дослідження показали, що замість «старих» ооцитів «здорові» ооцити можуть бути отримані шляхом маніпулювання мікросередовищем яєчників і стимулюванням інтраоваріальних стовбурових клітин. Ці дані викликали новий ентузіазм у відношенні вивчення стратегій , направлених на регенерацію яєчників, а також підтверджують, що функція яєчників і біологія ооцитів володіє більшою пластичністю чим вважалось раніше. Таким маніпулятором виступає PRP терапія яєчників.

Prp (Platelet Rich Plasma) – новий терапевтичний інструмент, який застосовується у всіх клінічних сценаріях, які потребують покращення регенерації тканин і визначається, як фракція плазми аутологічної крові з концентрацією тромбоцитів в 4-5 раз вище норми. Принцип PRP терапії базується на властивостях тромбоцитів виділяти численні фактори росту, що мають велике значення завдяки їхнім здатності відновлювати тканини, а також завдяки їхнім мітогенній, неоваскулярній та протизапальній дії. При введенні збагаченої тромбоцитами плазми у великій концентрації в пошкоджені або атрофовані тканини запускаються процеси заживлення і регенерації.

Перше дослідження проведене в області омолодження яєчників із застосуванням PRP, було представлено на Європейському Конгресі Репродуктивної Медицини (ESHRE) у 2016 році. В дослідженні повідомлялось, що у 8 жінок які були в процесі менопаузи, були отримані яйцеклітини, а ембріони кріоконсервовані.

Дана інноваційна методика може допомогти жінкам старшого репродуктивного віку або жінкам з синдромом виснажених яєчників. Процес омолодження яєчників містить у собі два етапи.

Спочатку проводиться забір крові пацієнтки з наступним центрифугуванням використовуючи систему цитратних пробірок.

Далі – ін'єкція отриманого субстрату безпосередньо в кожний яєчник. Процедура відбувається під анестезією і має в собі трансвагінальне УЗД. Виходячи з досвіду, ця процедура є найменш інвазивною і безпечною з мінімальними ризиками для пацієнтки. Одразу після процедури пацієнт може повернутися до свого повсякденного способу життя. Ефективність оцінюється моніторингом рівня антимюлерового гормону АМГ, фолікулостимулюючого гормону ФСГ та естрадіолу на протязі трьох місяців.

Підвищення рівня АМГ та зниження рівня ФСГ є кращим показником ефективності даної процедури.

PRP терапія нова методика, що добре себе зарекомендувала. Але, не дивлячись на обнадійливі результати не варто вважати процедуру панацеєю. Як і все нове PRP терапія подальшого вивчення.

Дана методика застосовується з 2016 року заявлена на трьох міжнародних конгресах і показала хороші результати. Про наші отримані результати ми доповідали на УАРМ В Буковелі в травні 2019 року.

Автор статті: лікар репродуктолог Ірина Кожема

Схоже