Коли звертатись до репродуктолога

Діагностика безпліддя є шоком для багатьох пар. Причина може бути як в організмі жінки, так і в організмі чоловіка. Якщо довгоочікувана вагітність не настає природним шляхом то варто задуматись про візит до репродуктолога.

  

Як зрозуміти що час йти до лікаря? 

Якщо жінка молодого репродуктивного віку (до 35 років) і в неї впродовж одного року регулярного статевого життя не настає вагітність, то варто звернутись до репродуктолога.

Якщо жінка старше 35 років і в неї не настає вагітність впродовж 6 місяців, то у цьому випадку потрібно звернутися до репродуктолога.

Закінчення цих термінів не варто чекати, якщо зібраний анамнез вказує на можливі проблеми з настанням вагітності. Це може наявність будь-яких операцій на органах малого тазу особливо, коли були задіяні яєчники (видалення кіст яєчників, ушивання при апоплексії, дрилінг при спкя та інші).

 

Репродуктолог - хто це?

Як правило, коли жінці не вдається завагітніти, вона йде до гінеколога, а чоловік - до уролога. В дійсності гінекологічний та урологічний огляди, а саме взяття мазків та обстеження на урогенітальні інфекції, не дають повної картини про стан репродуктивної системи людини і цього зовсім недостатньо для визначення причини безпліддя.

Визначенням та знешкодженням причин безпліддя займаються лікарі - репродуктологи з більш об'ємним та комплексним підходом в лікування подружньої пари.

Лікар-репродуктолог - це акушер-гінеколог-ендокринолог, сертифікований спеціаліст по ультразвуковій діагностиці, який проводить обстеження пари, що дозволяє встановити причини безпліддя та намітити оптимальний план лікування, провести пару через етапи індивідуально підібраної програми лікування до успішної та здорової вагітності.

Окрім того, для чоловіків та жінок, які не планують вагітність в найближчий час лікар-репродуктолог допоможе скласти  програму по збереженню фертильності на майбутнє.

Але медичні інститути не випускають таких спеціалістів. Ця спеціалізація - заглиблення в гінекологію. Репродуктологам потрібно вчитися додатково все життя. Хороший лікар-репродуктолог повинен володіти виключними знаннями в області ультразвукової діагностики, знати тонкощі роботи ендокринної системи людини, а також бути готовим до постійного вдосконаленню своїх знань і аналізу сучасних технологій в медицині.

 

Що необхідно для візиту до репродуктолога?

Плануючи візит до репродуктолога не варто залишати вдома результати обстежень, процедур та операцій, що проводились раніше. Для того щоб скласти повну картину репродуктивного здоров’я сім’ї, а також отримати дані про спадкові фактори - рекомендується нанести візит до лікаря подружжю разом. Під час візиту лікар проведе УЗД органів малого тазу - оцінку та діагностику порожнини матки та оцінку оваріального резерву жінки.

Основними аналізами для жінки, на які буде звертати увагу лікар будуть:

- Антимюллерів гормон (АМГ) - показник, що допомагає  визначити оваріальний резерв яєчників;

- Фолікулостимулюючий гормон (ФСГ) - гормон синтезується гіпофізом впливає на стимуляцію розвитку фолікулів активізуючи синтез естрогенів;

- Лютеїнізуючий гормон - гормон, який виконує основну роль в процесі овуляційного росту, призводить до розриву фолікула і дає можливість ооциту вийти;

- Пролактин - гормон гіпофіза, який опосередковано впливає на функцію яєчників;

- Естрадіол - відповідає за розвиток слизової оболонки матки та її готовності до вагітності.

Додатково - гістеросальпінгографія - дозволяє судити про прохідність маткових труб.

 

Для чоловіка:

Спермограма дозволяє визначити якісні показники чоловічого матеріалу. Чоловіку бажано здати спермограму раніше і прийти на консультацію з її показниками. Це допоможе лікарю комплексно оцінити ситуацію подружньої пари.

Після визначення причини невдалих спроб подружжя стати батьками, лікар вибирає курс лікування або пропонує вирішення проблеми шляхом використання методів екстракорпорального запліднення.

Справжнім мистецтвом лікаря репродуктолога  можна вважати вирішення проблеми безпліддя своїх пацієнтів природнім шляхом і тільки в крайніх випадках - застосовувати методи допоміжних репродуктивних технологій.

Променева та хіміотерапія крайньо негативно впливають на репродуктивну функцію. Якщо пацієнти в майбутньому планують стати батьками - до початку лікування можна заморозити свої статеві клітини, щоб в подальшому використати їх для народження дитини.

Репродуктивна медицина - високотехнологічний напрямок, що активно розвивається і тому лікарям потрібно застосовувати найактуальніші міжнародні напрацювання, працювати з якісними матеріалами, найновішими технологіями і тільки на найкращому обладнанні.

Лікарі нашої клініки є членами Європейської Асоціації Репродукції Людини і Ембріології Української Асоціації Репродуктивної Медицини( УАРМ) постійними учасниками Preimplantation and Prenatal Genetic Diagnosis (CoGEN)  i the Ovarian Club Meeting (OC).

Завдяки немалому практичному досвіду та професіоналізму наших спеціалістів ми забезпечили отримання високої результативності настання вагітності в наших пацієнтів. В заключенні хотілось би сказати, що можливості сучасної медицини дозволяють отримати настання вагітності навіть в крайньо складних ситуаціях. Не потрібно відкладати візит до репродуктолога. Чим раніше лікар винайде порушення і проведе лікування, тим швидше ви зможете стати батьками здорового малюка.

 

Для запису на консультацію до наших лікарів-репродуктологів звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Текст повідомлення

Схоже