Як впливає стрес на здатність завагітніти

Зв'язок між стресом і безпліддям актуальна тема протягом багатьох років. Безпліддя часто є тихою боротьбою. Пацієнтки, яким важко завагітніти, повідомляють про почуття депресії, тривоги, ізоляції та втрати контролю, тому зрозуміло, що безпліддя викликає стрес. Однак менш зрозуміло, чи викликає стрес безпліддя?

  

Малоймовірно, що сам по собі стрес може стати причиною безпліддя. Однак дослідження показали, що жінки з депресією в два рази частіше страждають від безпліддя. Тривога також може мати негативний вплив, подовжуючи час, необхідний для досягнення вагітності. 

  

Сучасна жінка суттєво відрізняється від жінок минулого століття. З’явилось більше можливостей, навчання, робота на високих посадах, публічні виступи, екстремальні види спорту. Для когось це може приносити позитивні емоції, а для когось – навпаки. Стрес – це дуже індивідуальна річ. Однак, незважаючи на те, що причина стресу дуже особиста, на диво, наше тіло реагує на цей стрес однаково. Під час надзвичайно стресових ситуацій будь-яка система, яка не потрібна для виживання, вимикається. Симптоми хронічного стресу включають: головні болі, порушення сну, напруга м'язів, проблеми з травленням, зміни статевого потягу, підвищений артеріальний тиск, порушення менструального циклу, ановуляція. Саме зниження лібідо та ановуляція – це дві основні причини, через які може не наставати вагітність. Дослідження за участю 259 жінок, які оцінювали рівень стресу, показало, що в групі високого стресу був нижчий рівень естрогену, лютеїнізуючого гормону та прогестерону та більш високий рівень фолікулостимулюючого гормону під час лютеїнової фази їхнього циклу. Це могло б призводити до ановуляції, тобто відсутності росту і дозрівання самої яйцеклітини в яєчнику та її вихід з фолікула, що унеможливлює сам процес запліднення. Також цьому може сприяти і підвищений рівень кортизолу, який є маркером стресу. Ось чому менструація може запізнитися або повністю припинитися, якщо жінка перебуває в стресовому стані протягом тривалого періоду часу. Зрозуміло, що в такому стані вагітність неможлива. 

  

Окрім того кожна невдала спроба завагітніти може в кінцевому підсумку стати ще більшим стресовим чинником для багатьох пар і ще більше посилювати депресивні настрої у сім’ї. Рівень депресії у пацієнтів з безпліддям можна порівняти з пацієнтами, у яких діагностували рак чи ВІЛ. Тобто, це відчуття безвиході, жаху, нерозумінні наступних дій. Окрім того жінки, які лікуються від безпліддя і мають найвищий рівень стресу (визначеного за допомогою вимірювання біомаркеру стресу в їхній слині) мали на 29% нижчий рівень зачаття після одного року лікування порівняно з жінками, які мали цей біомаркер на низькому рівні. Обсерваційне дослідження, проведене в Китаї в 2019 році, дало подібні результати за участю пацієнтів з цим біомаркером слини, а також виявило, що група учасників з вищим рівнем стресу мала меншу товщину ендометрія, що потенційно вплинуло на імплантацію. 

  

Але не кожне дослідження вказує на міцний зв’язок між стресом і проблемами з фертильністю: дослідження, проведене в грудні 2019 року за участю 111 жінок, які вели журнали, повідомляючи про рівень стресу, не виявило різниці в частоті зачаття. Зрештою, це нове дослідження показує, що помірний рівень стресу у відносно здорових жінок не впливає негативно на вагітність.

У ще одному дослідженні 2019 року за участю 140 жінок, які намагалися завагітніти, дослідники виявили, що щоденний стрес не впливає негативно на термін вагітності, якщо у жінки вже діагностовано вагітність.

Діагноз безпліддя може бути величезним тягарем для пацієнтів. Незважаючи на поширеність безпліддя, більшість безплідних жінок не діляться своєю історією з родиною чи друзями, що підвищує їх психологічну вразливість, та ускладнює роботу з ними та досягнення бажаного результату. Такі пари необхідно консультувати та підтримувати під час лікування. Хоча жодне з товариств репродуктивної медицини ні в Україні, ні в Європі не мають формальних вимог до психологічного консультування пацієнтів з безпліддям більшість спеціалістів погоджуються з необхідністю включення психологічної допомоги у рутинну практику в клініках ДРТ. Це зможе допомогти зменшити тривожність і депресію, отримати відчуття безпеки і впевненості та загалом може призвести до значно більшого рівня успішних вагітностей.

  

Наші досвідчені лікарі-репродуктологи знають як подарувати кожній парі омріяну вагітність.

Для запису на консультацію звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Текст повідомлення

Схоже